Bilgisayar Programı Nedir? Bilgisayarın bir görevi tamamlayabilmesi için verilen komutların bütününe bilgisayar programı denir.Kodlama...
Bilgisayar Programı Nedir?
Bilgisayarın bir görevi tamamlayabilmesi için verilen komutların bütününe bilgisayar programı denir.Kodlama ya da programlama dendiğinde de aklımıza gelen, bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyecek programın adım adım yazılmasıdır.
Bilgisayar Programları. Her yerdeler!
Hayatımız bilgisayar programları tarafından çepe çevre sarılmıştır. Kullandığımız cihaz ve araçların çoğu onlar tarafından kontrol edilmektedir. Bu araçların tamamı programcıların yazdığı talimatları adım adım takip ederek çalışırlar.
Cep Telefonları
Cep telefonlarına yüklenmiş programlar arama yapmamızı veya mesaj göndermemizi sağlarlar. Rehberde bir kişiyi bulmamızı sağlayan da ya kendi başına bir program ya da telefondaki işletim sisteminin bir parçası olan bir programdır.
Bilgisayar Programları
Bilgisayarların internette gezinebilmesini, belge hazırlayabilmesini, müzik veya video oynatabilmesini sağlayan da programcılar tarafından yazılmış programlardır.
Oyunlar
Oyun konsolları da bilgisayarların bir türüdür ve bu konsollarda oynadığımız oyunlar, oyun içerisinde yer alan tüm ses, grafik ve kontroller de yazılmış birer programdan ibarettir.
Çamaşır Makineleri
Çamaşır makinelerinin suyun sıcaklığını kontrol etmesini, yıkama süresini ayarlamasını ve diğer fonksiyonlarını gerçekleştirebilmesini sağlayan da yine programlardır.
Otomobiller
Bazı otomobillerde yakıt miktarını, motor sıcaklığını, aracın hızını öğrenmemizi sağlayan programcılar tarafından yazılmış programlardır. Bilgisayar programları frenleri dahi kontrol etmemize olanak sağlayarak güvenliğimizi sağlamamıza yardımcı olabilirler.
Bilgisayar Programları Nasıl Çalışır?
Bilgisayarlar çok akıllı görünürler fakat aslında verilen komutları doğru ve hızlıca yerine getirebilen kutulardır sadece. Aslında akıllı olan ve doğru komutlarla bilgisayarlara istediği işi yaptıran insanlardır.
1. Bilgisayarlar Düşünemezler.
Bir bilgisayar kendi kendine hiçbir şey yapamaz, ancak programcının ya da kullanıcının kendisine verdiği komutlar doğrultusunda çalışabilir.
2. Komut Beklerler.
Bilgisayarlar ancak, adına program dediğimiz, doğru bir şekilde yazılmış kodlarla çalışabilirler. Her komut bilgisayarın anlayabileceği açıklıkta yazılmış olmalıdır. Yazılan kodda bir hata varsa bilgisayar istediğimiz davranışı gerçekleştiremez.
3. Programlama Dilleri
Bilgisayarlar sadece yorumlayabilecekleri dillerde yazılmış programları çalıştırabilirler. İstenilen görevi en iyi şekilde hangi programlama dilinin kullanılması gerektiği programcının tercihidir.
Donanım ve Yazılım
Donanım bir bilgisayarın görebildiğimiz veya dokunabildiğimiz fiziksel parçalarıdır. Kablolar, devreler, klavye, monitör ve diğerleri.
Yazılım ise bilgisayarlara istediğimiz bir görevi yaptırmak için herhangi bir programlama dili ile yazılmış kodların derlenmiş halidir.
Yazılım ve donanımın birlikte kullanılması ile bilgisayarda yararlı (veya virüs yazmak gibi zararlı) şeyler yapabiliriz.
COMMENTS