Scribus Dersleri 1 - Çalışma Alanına Metin Eklemek

Scribus Nedir? Scribus en basit tanımlamayla; bir masaüstü yayıncılık programıdır. Piyasadaki ücretli satılan rakiplerine (örnek: Adobe...

Scribus Dersleri

Scribus Nedir?

Scribus en basit tanımlamayla; bir masaüstü yayıncılık programıdır. Piyasadaki ücretli satılan rakiplerine (örnek: Adobe Indesign) karşın ücretsizdir ve ücretli rakiplerinin yapabileceği herşeyi yapabilecek kapasiteye sahiptir.

Scribus İle Yapabileceklerimiz

  • Şirket broşürleri, tebrik kartları, CD kapakları, poster ve mektuplar oluşturabiliriz.
  • Yazıcıda kolayca basabileceğimiz belgeleri oluşturabiliriz.
  • Etkileşimli PDF formları oluşturun ve sunum belgeleri oluşturun. Etkileşimli PDF nedir ? Etkileşimleri PDF'lerde bağlantılar, açıklayıcı notlar (yazdırılmayan notlar), sıkkullanılanlar - otomatik olarak PDF belgeniz için oluşturulan dizin, gezinme özellikleride dahil - tıpkı internet tarayıcısı gibi gibi özel özellikleri vardır.
  • Kolay kullanımlı düzgün font efektleri oluşturan araçlar ile logo ve çizimler oluşturabiliriz.
Scribus derslerinin sonunda gerekli bütün özellikleriyle bir yayın oluşturabileceğiz. İster renkli bir kitapçık isterse de siyah-beyaz bir yayın olsun, oluşturma temelleri aynıdır. Biz en basitinden başlayacağız.

Scribus'u, kullandığımız işletim sistemine uygun sürümünü BURADAN indirebiliriz. Programın Türkçe dil desteği de bulunmaktadır fakat programın kullanımını anlatan İngilizce kaynak hayli fazla olduğu için, menüye yabancı kalmamak adına biz programı İngilizce olarak kullanacağız. Programı çalıştırdığımızda bizi aşağıdaki şekilde bir görüntü karşılar.

scribus-dersleri-giris-ekranı

Bu ekranda yeni boş belge oluşturabilir, hazır şablonlardan birini seçip üzerinde istediğimiz düzenlemeleri yapabilir, daha önce varolan bir belge açabilir ya da en son çalıştığımız belgeleri görebiliriz. Fakat en basitinden başlayacağız dediğimiz için, bu ekranda hiçbirşeye dokunmadan OK'e tıklayıp geçiyoruz. Bu kes bizi aşağıdaki görüntü karşılar. Bu bizim üzerinde yayınımız oluşturacağımız boş çalışma alanımızdır ve düzenlemeler yapılmaya hazır durumdadır. 

scribus-dersleri-çalışma-alanı

Burada gördüğümüz kırmızı çizgiler sayfa kenarlarıdır ve kırmızı çizgilerin dışında olan yazı, resim vb. öğeler yazıcıda yazdırılamazlar. Mavi çizgiler ise bize mümkün olduğunca, mavi çizgiler içinde kalan alanda çalışmamız konusunda bizi uyarır. Uyarının sebebi ise bazı yazıcıların kırmızı ile mavi çizgiler arasında kalan kısmı yazdırmaya uygun olmayabileceği veya kesim sırasında meydana gelebilecek hatalardır. Bu çizgileri bir A4 kağıdının dış ve çalışma alanı sınırları olarak düşünüyoruz.

İlk olarak sayfamızda bir başlığa ihtiyacımız var. Bunun için üstteki "Insert" menüsünden "Insert Text Frame" alt menüsüne tıklıyoruz veya klavye kısayolu olarak "T" harfine basıyoruz. 

Scribus Dersleri - Sayfaya Metin Eklemek

Bu noktada fare imlecinin içinde A harfi, üst köşesinde artı işareti olan bir simgeye dönüştüğü göreceğiz. İmleç bu durumdayken mavi alan içinde metni eklemek istediğimiz yere farenin sol tuşuna basıp, bırakmadan istediğimiz büyüklükte bir kutu çiziyoruz.

Scribus Dersleri - Metin Kutusu Çizmek

Bu noktada çizdiğimiz kutuya hala metin giremediğimizi göreceğiz! Metin kutusunun üzerine gelip farenin sol tuşuyla çift tıklatıp kutuyu metin girilebilir duruma getiriyoruz. Yazma işleminin bittiğini belirtmek için ise çizdiğimiz kutunun dışında bir yere bir defa farenin sol tuşu ile tıklatmamız yeterli olacaktır. Metni girdiğimizde şöyle bir görüntü elde ederiz.

Scribus Dersleri - Kutuya Metin Eklemek

Yazma işlemini bitirip metin kutusu dışında bir yere bir kez tıklattıktan sonra fare imlecini kutu üzerine getirdiğimizde, kutunun tutulup sürüklenebileceğini ifade eden el durumuna gelir. İstersek kutuyu farenin sol tuşunu basılı tutarak çalışma alanının herhangi bir yerine sürükleyebilir, başlığımızı yeniden konumlandırabiliriz. Tabi ki başlığın sadece konumunu ayarlamak bize yetmeyecektir. Yazı boyutunu, fontunu, rengini de ayarlamak isteyebileceğiz. Bunun için "Windows" menüsü altındaki "Properties" alt menüsüne tıklayabilir veya klavye kısayolu olarak F2 tuşuna basabiliriz.

.
Scribus Dersleri - Properties Penceresini Açmak

Yazı kutusu dışında bir yere tıklatırsak, Properties penceresinin üzerinde değişiklik yapılamaz duruma geldiğini görürürüz. Aktifleştirmek için yazı kutusu üzerine bir defa tıklatmak yeterli olacaktır. Metin kutusu içindeki "Text" butonuna tıklatarak başlığımız üzerinde çeşitli değişiklikleri yapabileceğimiz paneli açabiliriz. Burada ilk olarak 12 punto olarak görünen metin boyutunu 20 pt olarak değiştiriyoruz. (Siz istediğiniz boyutu seçebilirsiniz.) Daha sonra ise yazı boyutu ayarlama bölümünün iki altında bulunan düğmelerden "Align Text Center" düğmesini tıklatarak başlığımız sayfaya ortalıyoruz. Sonra ise "Color&Effects" düğmesine tıklatarak renk panelini açıyoruz. Biz burada açılır renk menüsünden magenta'yı seçiyoruz. Buraya kadar bir problem yoksa şöyle bir görüntüye ulaşmış olmalıyız.

Scribus Dersleri - Başlık Ayarları

Şimdi sayfamızı zenginleştirmek için başlığımızın altına yeni bir metin kutusu ekleyelim. (Bunun için "Insert" - Insert Text Frame(klavye kısayolu T) yolunu izleyerek bir metin kutusu çizmemiz gerektiğini hatırlayalım.) Çizmemiz gereken kutu resimdeki gibidir.

Scribus Dersleri - Paragraf Kutusu Eklemek

Elimizde hazır bir metnimiz yoksa yeni alanımızı doldurmak için Scribus'un içinde bulunan hazır metinlerden faydalanabiliriz. Bunun için yeni çizdiğimiz metin kutusuna bir defa tıklatıp aktif hale getirdikten sonra "Insert" menüsü altında bulunan "Sample Text" alt menüsüne tıklatarak hazır metin penceresini açacağız. Bu işlemi yaptıktan sonra hazır metin penceresinden, hangi dilden yazı eklemek istiyorsak o dil altında bulunan seçeneği seçip, en alttan da eklenmesini istediğimiz paragraf sayısını seçerek O'e tıklıyoruz. Şöyle bir görüntüye ulaşıyoruz.

Scribus Dersleri - Paragraf Eklemek

Bu noktada bir problemle karşılaşıyoruz. Dikkat ettiysek kutuya eklediğimiz 10 paragrafın tamamı görünmüyor. Bunu çizdiğimiz kutunun sağ alt köşesinde beliren içinde çarpı işareti olan kare şeklinden anlıyoruz. Bunu düzeltmek için yazı boyutunu küçültebiliriz fakat yazının tamamını kutuya sığdırmak için yazıyı okunamayacak boyuta getirmemiz gerekebilir. Sorunu düzeltmek için şu yolu izlememiz gerekir: Sağ taraftaki boş alana yeni bir metin kutusu daha çiziyoruz. Soldaki metin kutusunu seçtikten sonra üstten "Link Text Frames" butonuna tıkladıktan sonra sağdaki yeni çizdiğimiz boş alana tıklıyoruz. Birinci kutuda fazla olan yazıların ikinci kutuya aktarıldığını gördükten sonra linklemeyi bitirdikten sonra yeniden "Link Text Frame" butonuna tıklıyoruz. Daha sonra alan yeterli ise kutu boyutlarını ayarlayarak yazının düzgün yerleşmesini sağlayabiliriz. Herşeyi sorunsuz yaptıysak ulaşacağımız görüntü şöyle olmalıdır.

Scribus Dersleri - Link Text Frames

Kutu boyutlarını ayarlayıp, bütün yazıyı kutulara sığacak duruma getirdikten sonra çalışmamızı kaydedebilir veya farklı formatlarda dışarı aktarabiliriz. Çalışmayı daha sonra üzerinde tekrar çalışmak için kaydetmek istersek "File menüsü - Save As(klavye kısayolu CTRL + Shift + S)" yolunu izleyerek kaydedebiliriz. Burada karşımıza çıkan "Save As" iletişim kutusundaki "File Name" kutusuna bir isim girerek OK'e tıklatarak işlemi tamamlayabiliriz.

Çalışma üzerinde işimiz bittiyse ve yayınlayacaksak File menüsü - Export yolunu izleyerek kaydetmek istediğimiz dosya türünü seçebiliriz. 

Scribus Dersleri - Çalışmayı Export Etmek

Burdaki seçeneklerden PDF yolu ile devam etmek istersek şöyle bir görüntü ile karşılaşırız.

Scribus Dersleri - Çalışmayı PDF Olarak Export Etmek

Burada PDF olarak dışarı aktarmak için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Fakat biz bunları şimdilik göz ardı ediyoruz. Sadece en üstteki beyaz kutuya (eğer değiştirmek istiyorsak) dosya adını yazıyoruz ve "Change" yazan yere (eğer farklı bir konuma kaydetmek istiyorsak) tıklatarak kayıt konumunu değiştirdikten sonra OK'e tıklatarak işlemi tamamlıyoruz.

PDF olarak kaydettiğimiz dosyayı Adobe Reader veya Foxit Reader benzeri PDF okuyucularla açıp istediğimiz şekilde olup olmadığını ön izleyebilir, varsa hataları düzelterek yeniden export edebiliriz.

Yazıyı faydalı bulduysanız başka insanların da faydalanbilmesi adına paylaşabilirsiniz. Bir sonraki derste görüşmek üzere. Selam ve dua ile...

COMMENTS

Ad

Activate Windows 10,1,adım adım programlama,5,affiliate marketing eğitimi,1,affiliate marketing nasıl başlanır,1,affiliate marketing nasıl yapılır,1,affiliate marketing sistemi,1,affiliate marketingde başarılı olmak,1,alan adı nedir,1,algoritma,1,algoritma nedir,1,arama başına ödeme,1,Arama Motoru Optimizasyonu,2,arama trafiği,1,arapça,1,arapça ders videoları,1,arapça eğitim seti,1,arapça eğitim videoları,1,backlink nedir,1,bc vc para kazanma,2,bilgisayardan para kazanma,2,blog açma siteleri,1,blog açmak,7,blogger blog açma,1,blogger tema nasıl yüklenir,1,blogger tema yükleme,1,bütçe nasıl yapılır,1,dijital kartvizit,1,Dijital Tasarım,2,e tab 4,1,e tab 4 root,1,e tab 4 root nasıl yapılır,1,evden çalışarak para kazanma,2,featured,5,finans,3,Google algoritma,1,google analytics ayarları,2,google analytics filtreler,1,google analytics hesap açma,1,google analytics hesap ayarları,1,google analytics kullanıcı yönetimi,1,google analytics kullanımı,1,google analytics nedir,1,google analytics site ekleme,1,google arama teknikleri,1,google özel arama,1,google özel arama kodu,1,Güvenlik Duvarı İle Program Engelleme,1,Güvenlik Duvarına Program Ekleme,1,html dersleri div,1,html dersleri doc,1,html dersleri indir,1,html editörleri,1,html etiketleri,1,html kodları,1,html kodları ve anlamları,1,html nedir,1,html5 nedir,1,html5 yenilikleri,1,in bound link nedir,1,internet,12,İnternet,1,internette alışveriş,1,internetten para kazanma,5,İnternetten para kazanma,1,kolay arapça öğren,1,kolay para kazanma,1,link kısaltarak para kazanma,2,link kısaltma siteleri,2,link tl para kazanma,2,linkbait nedir,1,Liste,1,mega holdings,1,mega holdings gerçeği,1,mega holdings nedir,1,mega holdings sunum,1,mega holdings şikayet,1,mega holdings yalanı,1,mega holdings yorumlar,1,microsoft office,2,microsoft windows,7,mobil,1,nasıl para kazanırım,1,office 2019 etkinleştirme,1,office aktivasyon kaldırma,1,office ürün anahtarı silme,1,Ofis,1,online arapça eğitimi,1,Page Rank,1,Page Rank nedir,1,pay per lead,1,Photoshop CC Dersleri,2,Photoshop CC Öğreniyorum,2,Photoshop Nedir,2,programlama,5,programlama dersleri,2,programlama dilleri,1,programlama nedir,3,python,1,python değişkenler,1,python dersleri,1,satış başına ödeme,1,satış ortaklığı referans,1,sayfa gösterim sayısı,1,scratch 2 dersleri,1,scratch ile programlama,1,scratch nedir,2,scribus,1,scribus dersleri,2,scribus nedir,2,scribus Türkçe dersleri,2,SEO,3,SEO nedir,2,SEO öğreniyorum,2,SEO uygulamaları,2,SEO'da sürdürülebilirlik,1,SEO'nun faydaları,1,sosyal medya stratejisi,1,sosyal medya trafiği,1,Tasarım,2,Tasarım Araçları,2,Teknoloji,3,tıklama başına ödeme,1,twitter hesabı açma,1,twitterda hesap açma,1,twitterda hesap nasıl açılır,1,webmaster,4,Webtasarım,2,windows,2,Windows 10 Activate,1,Windows 10 Activation Key,1,Windows 10 aktivasyon,1,Windows 10 crack,1,Windows 10 etkinleştirme,2,windows 11 etkinleştirme,1,windows 7 etkinleştirme,1,windows 8 etkinleştirme,1,Windows 8.1 Pro Build 9600 Yazısı Kaldırma,1,windows aktivasyon kaldırma,1,Windows Etkinleştirme Uyarısı,1,Windows Etkinleştirme Uyarısı Kaldırma,1,Windows İpuçları,1,Windows Programsız Etkinleştirme,1,windows ürün anahtarı silme,1,wordpress,10,wordpress blog açma,1,wordpress blog kurulumu,1,wordpress gzip sıkıştırma,1,wordpress internal server error,1,wordpress kurulumu,1,wordpress mi blogger mı,1,wordpress seo,3,wordpress site kurma,1,wordpress.com ayarları,1,wordpress.com kullanımı,1,wordpress.com nedir,1,Wordpress.com ve Wordpress.org,1,yaşam,1,Yaşam,1,
ltr
item
wikineki: Scribus Dersleri 1 - Çalışma Alanına Metin Eklemek
Scribus Dersleri 1 - Çalışma Alanına Metin Eklemek
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhITgJfu7MsTA61Yk-4TT7lBHcPP0M3KG-f9uJyyHj_sSSLJHvwD2E4sAQFoRZstYFqwdmtEIpu8V8lCQtJpKdCbUBTCdaUe6glq_7tX-qNJ6G2trHuOMomr5kdSMVEoIiDBg46vgCx8bk/s1600/scribus-dersleri.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhITgJfu7MsTA61Yk-4TT7lBHcPP0M3KG-f9uJyyHj_sSSLJHvwD2E4sAQFoRZstYFqwdmtEIpu8V8lCQtJpKdCbUBTCdaUe6glq_7tX-qNJ6G2trHuOMomr5kdSMVEoIiDBg46vgCx8bk/s72-c/scribus-dersleri.png
wikineki
https://wikineki.blogspot.com/2014/09/scribus-dersleri-1-calisma-alanina-metin-eklemek.html
https://wikineki.blogspot.com/
http://wikineki.blogspot.com/
http://wikineki.blogspot.com/2014/09/scribus-dersleri-1-calisma-alanina-metin-eklemek.html
true
4701494140242254582
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content