WordPress Internal Server Error hatası mı görüyorsunuz? "Dahili Sunucu Hatası" ( Internal Server Error ), en yaygın WordPress ha...
WordPress Internal Server Error hatası mı görüyorsunuz? "Dahili Sunucu Hatası" (Internal Server Error), en yaygın WordPress hatalarından biridir. Bu hata sorunun nereden kaynaklanmış olabileceğine dair bir bilgi vermediğinden "Internal Server Error Hatası" çözümü için birkaç şeyi deneme yanılma yoluyla uygulamak gerekiyor.
Wordpress Internal Server Error Hatasının Sebebi Nedir?
"Dahili Sunucu Hatası" Wordpress altyapısını kullanan sitelere özgü bir hata değildir. Bir hostingde barındırılan herhangi bir web sitesinde de olabilir. Bu hata yapısı gereği site yöneticisine hatanın sebebine yönelik bir ipucu vermez.
WordPress'teki dahili sunucu hatası genellikle eklenti veya tema işlevlerinden kaynaklanır. WordPress'te bildiğimiz dahili sunucu hatasının diğer olası nedenleri şunlardır: bozuk .htaccess dosyası ve PHP bellek sınırı.
Ayrıca sitenin ön yüzüne erişebilirken Wordpress Admin Paneli'ne erişmeye çalışırken de "500 Dahili Sunucu Hatası" ile karşılaşabilirsiniz.
1. Bozuk .htaccess Dosyasını Kontrol Edin
WordPress'teki "Dahili Sunucu Hatası"nın çözümünü ararken yapmanız gereken ilk şey bozulmuş olma ihtimaline karşın .htaccess dosyasını kontrol etmektir.
Bunu .htaccess dosyanızı silmeden yeniden adlandırarak yapabilirsiniz. .htaccess dosyasına .htaccess_test gibi bir isim verin. .htaccess dosyasını yeniden adlandırmak için hosting hesabınıza giriş yaptıktan sonra CPanel Dosya Yöneticisi uygulamasını açın.
Bağlandıktan sonra .htaccess dosyası wp-content, wp-admin ve wp-includes gibi klasörleri göreceğiniz aynı dizinde bulabilirsiniz.
.htaccess dosyasını yeniden adlandırmanın sorunu çözüp çözmediğini görmek için sitenizi ziyaret edin.
Sitenize erişim sağlayabiliyorsanız son olarak yeni bir .htaccess dosyası oluşturmanız gerekir. Bunun için Wordpress Yönetim Paneli'ne girdikten sonra Ayarlar » Kalıcı Bağlantılar menüsünü tıklayın. Hiçbir değişiklik yapmadan Kaydet butonuna basın. Wordpress sizin için yeni bir .htacces dosyası oluşturacaktır.
.htaccess dosyası üzerinde yaptığınız işlemler sorununuzu çözmediyse sonraki adıma geçin.
2. PHP Bellek Sınırını Artırın
PHP bellek sınırınızı aşmanız da "Dahili Sunucu Hatası"na sebep olabilir. Bunu düzeltmek için Wordpress Yetersiz Bellek Hatası ve Çözümü başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yalnızca WordPress Yönetim Paneli'ne giriş yapmaya veya yönetim panelinde bir resim yüklemeye çalıştığınızda dahili sunucu hatasını görüyorsanız aşağıdaki adımları izleyerek bellek sınırını artırmalısınız:
- Bir Metin Belgesi oluşturun ve php.ini olarak isimlendirin.
- Aşağıdaki kodu kopyalayın ve oluşturduğunuz php.ini dosyasına yapıştırın ve dosyayı kaydedin.
memory=64MB
- FTP programı ya da CPanel Dosya Yöneticisi yardımıyla php.ini dosyasını /wp-admin klasörüne yükleyin.
php.ini dosyası kullanarak PHP Memory Limit sorununu çözdüyseniz probleminizi geçici olarak çözmüşsünüz demektir. Wordpress hafızasını tüketen kaynağı aramaya devam etmeniz gerekir.
Bu sorunun sebebi kötü kodlanmış bir eklenti veya hatta bir tema fonksiyonu da olabilir. Kesin tanıyı bulmanıza yardımcı olması için WordPress hosting şirketinizden sunucu günlüklerine bakmasını isteyebilirsiniz.
PHP bellek sınırını artırmak sorunu çözmediyse sonraki adıma geçebilirsiniz.
3. Bütün Eklentileri Devre Dışı Bırakın
Yukarıda uyguladığınız iki çözüm yolu da sorununuzu çözmediyse sorununuz büyük ihtimalle bir eklentiden kaynaklanıyordur. Tek başına bir eklenti bu soruna sebep olabileceği gibi birbiriyle çakışan iki eklenti de sebep olabilir.
Fakat hangi eklenti ya da eklentilerin "Dahili Sunucu Hatası"na sebep olduğunu öğrenmenin deneme yanılma ile bulmaktan başka bir çözümü yok. Tüm WordPress eklentilerini bir kerede devre dışı bırakmanız gerekir.
Wordpress Yönetim Paneli'ne giriş erişemediğiniz durumlarda eklentilerin nasıl devre dışı bırakılabileceğini Wordpress Admin Paneline Girmeden Eklentileri Devre Dışı Bırakma başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
CPanel Dosya Yöneticisi veya FTP yazılımı kullanarak Wordpress dosyalarınıza ulaşın. /wp-content klasörüne girin. plugins isimli klasörün ismini plugins_test benzeri bir isimle değiştirin.
plugins klasörünün ismini değiştirmek sorununuzu çözdüyse 500 Dahili Sunucu Hatasının eklenti kaynaklı olduğunu buldunuz demektir.
WordPress Yönetim Paneli'ne gidin ve menüden Eklentileri tıklayın. Soruna neden olan eklentiyi bulana kadar her seferinde bir eklentiyi yeniden etkinleştirmeniz gerekiyor. Etkinleştirdiğiniz her eklentiden sonra sitenin ön yüzünde de gerekli kontrolü yapın.
4. Orijinal Wordpress Dosyalarını Eskileriyle Değiştirin
Wordpress eklentileriyle ilgili yaptığınız işlemler de dahili sunucu hatası sorununu çözmediyse orijinal Wordpress kurulum dosyalarının bir kısmını eskileriyle değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Yukarıdaki bağlantıyı kullanarak indirebileceğiniz Wordpress kurulum dosyalarını arşivden çıkarın. /wp-admin ve /wp-includes klasörlerini FTP yazılımı kullanarak Wordpress kurulumu yaptığınız hostingin kök klasörüne yükleyin.
Sadece bu klasörleri yüklemek sitenizin herhangi bir ayarını bozmaz veya değiştirmez.
Yüklemeye başladığında sunucuda da aynı dosyaları bulacak ve Üzerine Yazma ile ilgili seçeneklerin bulunduğu bir iletişim penceresi açılacaktır. Üzerine yazmaya izin verin ve dosyaların karşıya yüklenmesinin tamamlanmasını bekleyin.
Dosyaların karşıya yüklenmesi tamamlandığında Wordpress sitenizde gerekli kontrolleri yapıp sorunun çözülüp çözülmediğini denetleyin. Dahili Sunucu hatası bozuk Wordpress dosyalarından kaynaklanıyorsa bu adım sorununuzu çözecektir.
5. Hosting Sağlayıcınızla Görüşün
Yukarıda uyguladığınız tüm yöntemler Wordpress blogunuzdaki dahili sunucu hatasını düzeltemezse profesyonel yardım almanın zamanı gelmiştir. Web hosting destek ekibinizle iletişime geçin. Sunucu günlüklerini kontrol edecek ve hatanın temel nedenini bulacaklardır.
5 Adımda Wordpress Internal Server Error Hatası Nasıl Düzeltilir? >>>>> Download Now
Sil>>>>> Download Full
5 Adımda Wordpress Internal Server Error Hatası Nasıl Düzeltilir? >>>>> Download LINK
>>>>> Download Now
5 Adımda Wordpress Internal Server Error Hatası Nasıl Düzeltilir? >>>>> Download Full
>>>>> Download LINK