Çok az kişi bütçe yapmaktan gerçekten keyif aldıklarını söylese de bu, bir bütçe yapmayı daha az önemli kılmaz.Ne kadar para kazandığınızı ...
Çok az kişi bütçe yapmaktan gerçekten keyif aldıklarını söylese de bu, bir bütçe yapmayı daha az önemli kılmaz.Ne kadar para kazandığınızı bilmek ve bunu nerede ve nasıl harcayacağınıza dair bir plana sahip olmak, temel masrafları karşıladığınızdan emin olmak ve her ayın sonunda biriktirecek paranız kalması için bütçe nasıl yapılır sorusunun cevabı önem kazanır.
İlk aylık bütçenizi oluşturmak veya zaten sahip olduğunuz bir bütçeyi revize etmek istiyorsanız, işte bazı ipuçları.
Aylık Bütçe Nedir?
Aylık bütçe, paranızı her ay nasıl harcayacağınıza ilişkin bir plandır. Bütçe preiyodu olarak aylık bütçeler popülerdir çünkü kira, kamu hizmetleri, kredi kartı ödemeleri ve diğer kredi ödemeleri gibi birçok yinelenen gider aylık olarak gerçekleşir.
İdeal olarak, bütçeniz her ay yaptığınızdan daha az harcamayı içerecek ve size tasarruf edecek para bırakacaktır.
Bir ayda kazandığınızdan daha fazlasını bütçelemek, tasarrufları harcamak veya para kazanmak için para ödünç almak anlamına gelecektir.
Bir bütçe, temel maliyetleri veya acil durumları karşılamak için yeterli paranız olmasını ummak yerine, harcamaları gerçekleşmeden önce planlamayı kolaylaştırmalıdır. Bütçeler ayrıca parayı nasıl harcadığınız konusunda daha dikkatli olmanızı sağlayarak sizin için önemli olan şeylere yapılan harcamalara öncelik vermeyi kolaylaştırırken o kadar önemli olmayan şeylere yapılan harcamaları azaltır.
Aylık Bütçe Nasıl Yapılır?
Aylık bir bütçe oluşturuyorsanız izlemeniz gereken bazı önemli adımlar şunlardır.
1. Aylık Gelirinizi Hesaplayın
Aylık bir bütçe oluştururken ilk adım, her ay ne kadar para kazandığınızı belirlemektir.
Oluşturduğunuz bütçenin kazandığınızdan daha fazla para harcamayı içermediğinden emin olmak önemlidir, çünkü bu uzun vadede borca girmek anlamına gelir.
Aylık gelirinizi hesaplarken tutarlı gelir kaynaklarına bakın. Maaş harici düzenli gelirleri dahil etmeli (fazla mesai gibi) fakat artık ihtiyacınız olmayan eski şeyleri satmak gibi sürekli bir gelir kalemi olmayacak para kaynaklarını hariç tutmalısınız.
Gelirinizi , "cebinize giren para" olarak da bilinen net gelirinizi kullanarak hesapladığınızdan emin olun . Bordro kesintilerinden sonra kalan paranızdır. Net gelir aslında faturaları ödeyebileceğiniz, ihtiyaçlar için harcayabileceğiniz, biriktirebileceğiniz ve daha fazlasını yapabileceğiniz kazandığınız paradır.
2. Harcamalarınızı Takip Etmek İçin Bir veya İki Ay Harcayın
Ne kadar bütçe ayırmanız gerektiği konusunda fikir edinmenin en iyi yollarından biri birkaç ay boyunca gerçek harcamalarınızı takip etmektir. Harcamalarınızı takip etmek ve sınıflandırmak için kullanabileceğiniz pek çok bütçe uygulaması var, ancak bir uygulama yerine kağıt kalem kullanmayı tercih ederseniz makbuzları kaydedebilir ve her şeyi kendi başınıza ekleyebilirsiniz.
Harcamalarınızı takip ederken farklı kategorilerde beklediğinizden daha fazla veya daha az harcama yaptığınızı görebilirsiniz. Bu önemlidir, çünkü süreçteki bir sonraki adıma iyi bir başlangıçtır.
Aylık yerine yıllık olarak oluşabilecek harcamalar için bütçe ayırmayı unutmayın. Emlak vergileri, araba sigortası ödemeleri , doktor veya veteriner ziyaretleri ve tatil masrafları gibi harcamaları hesaba katmanız gerekir. Araba tamiri veya ev tamiri gibi planlanmamış harcamalar için de bir faktör eklemek isteyebilirsiniz.
3. Finansal Önceliklerinizi Düşünün
Harcamalarınızı takip etmek için zaman harcadıktan sonra harcama geçmişinizin finansal önceliklerinizle uyumlu olup olmadığına bakmanın zamanı geldi.
Herkesin kira, yemek, fatura gibi kaçınamadığı giderleri vardır. Ancak harcamalarınıza dikkat etmek için çaba göstermiyorsanız gereksiz şeylere beklediğinizden çok daha fazlasını harcamak kolaydır. Örneğin her ay paket servis için yüzlerce lira harcadığınızı veya çevrimiçi alışverişe çok fazla para harcadığınızı fark edebilirsiniz.
Bir bütçe oluşturmak kendinizi yalnızca temel ihtiyaçlara para harcamakla sınırlamakla ilgili değildir. Bunun yerine paranızı sizin için anlamlı olan giderlere tahsis etmekle ilgilidir.
Finansal önceliklerinizi ve hedeflerinizi ve ayrıca sizi neyin mutlu ettiğini düşünün. Belirli şeylere ne kadar harcama yaptığınızı gördükten sonra tasarruflarınızı artırmak veya hobilerinizi veya etkinliklerinizi gerçekleştirmek için daha fazla para harcamak için harcama alışkanlıklarınızı ayarlamayı denemek isteyebilirsiniz.
4. Bütçenizi Tasarlayın
Önceliklerinizi ve bunların harcama alışkanlıklarınızla uyumlu olup olmadığını düşünmek için zaman ayırdıktan sonra oturup gelecekteki harcamalarınızı planlayabilirsiniz.
Önce kendine ödeme yapmak akıllıca olur. Bütçenize koymanız gereken ilk şeylerden biri , ister acil durum fonu , yeni bir araba , bir ev için peşinat veya ister başka amaçlar için olsun tasarruftur. Şu tavsiyeye mutlaka uymaya çalışın.

"Harcadıktan sonra kalanı biriktirmeyin. Biriktirdikten sonra kalanı harcayın."
— Warren Buffet
Ardından harcama alışkanlıklarınıza gözden geçirin ve önceliklerinizle örtüşüp örtüşmediğini bakın. Gerçek harcamanız zaten hedeflerinizle uyumluysa harcama geçmişinizi bütçeniz için bir kılavuz olarak kullanabilirsiniz.
Harcama alışkanlıklarınızı tamamen elden geçirmek istiyorsanız bunun yerine bütçenizi sıfırdan oluşturmak isteyeceksiniz.
Bir bütçe oluşturmak için popüler bir kural 50/30/20 bütçe kuralıdır . Kural, gelirinizin yüzde 50'sini ihtiyaçlara, yüzde 30'unu isteklere ve yüzde 20'sini tasarruflara ayırmanız gerektiğini belirtir. Bu kategorilerdeki harcamaları nasıl tahsis edeceğiniz size kalmış.
Sizi mutlu edecek ve finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde para harcamaya devam ettiğiniz süreçte bütçeleme söz konusu olduğunda çok az katı kural vardır. Gerçekten önemli olan tek kural her ay kazandığınızdan daha az harcama yapmak için bütçe ayırmanızdır. Kazandığınızdan daha fazlasını harcamak uzun vadede borca neden olur ve finansal güvenliğinizi sağlamanıza engel olur.
5. Bütçenizi Değişen Koşullara Uydurun
"Bütçe nasıl yapılır?" sorusu söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gereken konulardan biri de bütçe planlarını yaşayan yani değiştirilebilir birer belge niteliğinde olduğudur. Taşa yazılmazlar. Bütçenizi oluşturduktan sonra harcamalarınızı takip etmeye ve harcama planınızı takip etmeye devam etmelisiniz.
Ancak zaman geçtikçe önceliklerinizin ve yaşam koşullarınızın değiştiğini veya harcama alışkanlıklarınızın planladığınız harcama alışkanlıklarıyla örtüşmediğini görebilirsiniz. Bütçenize bakmak ve ona ne kadar bağlı kaldığınızı görmek için altı ayda bir veya yılda bir oturup bütçe planınızı gözden geçirin. Harcama alışkanlıklarınızdaki ve gelirinizdeki değişiklikleri hesaba katmak için bütçenizi revize edebilirsiniz.
5 Kolay Adımda Aylık Bütçe Nasıl Yapılır? >>>>> Download Now
Sil>>>>> Download Full
5 Kolay Adımda Aylık Bütçe Nasıl Yapılır? >>>>> Download LINK
>>>>> Download Now
5 Kolay Adımda Aylık Bütçe Nasıl Yapılır? >>>>> Download Full
>>>>> Download LINK