Wordpress blog açmak isteyenlerin sıkça sorduğu " Alan Adı Nedir? " sorusuna bu yazıda cevap vermeye çalışacağım. Blog açma işin...
Table of Content
Wordpress blog açmak isteyenlerin sıkça sorduğu "Alan Adı Nedir?" sorusuna bu yazıda cevap vermeye çalışacağım. Blog açma işine yeni başlıyorsanız bir alan adına da ihtiyacınız olabileceğini duymuş veya biliyor olabilirsiniz.
Bununla birlikte blog açma işine yeni başlayanların bir kısmı da alan adını bir web sitesi veya web sitesi barındırma hizmetiyle (hosting) karıştırır.
Bu başlangıç kılavuzunda, alan adının ne olduğunu ve alan adlarının çalışma mantığınıcevaplamaya çalışacağım. Böylece internet siteniz için doğru alan adını seçmenize yardımcı olmayı umuyorum.
Bu yazıda aşağıdaki başlıkları inceleyeceğim:
- Alan adı nedir?
- Alan adlarının çalışma mantığı nasıldır?
- Alan adının web sitesi ve hostingden farkı nedir?
- Alan adları türleri
- Alan adı sistemini kim yönetir?
- Alan adı nasıl seçilir?
- Alan adı nasıl satın alınır?
- Alan adları hakkında sık sorulan sorular
Alan Adı Nedir?
Alan adı insanların internet sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı adres çubuğuna yazdıkları internet sitenizin adresidir.
En basit anlatımla internet siteniz bir evse alan adınız onun adresi olacaktır.
İnternet, küresel bir kablo ağı aracılığıyla birbirine bağlı dev bir bilgisayar ağıdır. Bu ağdaki her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilir.
Bu bilgisayarları tanımlamak için her bilgisayara bir IP adresi atanır. İnternetteki belirli bir bilgisayarı tanımlayan bir dizi sayıdır. Tipik bir IP adresi şöyle görünür:
95.7.226.228
Takdir edersiniz ki böyle bir IP adresini hatırlamak oldukça zordur. Sık ziyaret ettiğiniz internet sitelerini ziyaret etmek için bu numaraları kullanmanız gerekip gerekmediğini hayal edin.
Alan adları her siteyi ziyaret etmek için bu IP adreslerini ezberlemekten kurtulmak için kullanıma sunulmuştur.
Böylece bir internet sitesini ziyaret etmek istiyorsanız böyle uzun bir sayı dizisi girmenize gerek kalmayacaktır. Bunun yerine tarayıcınızın adres çubuğuna hatırlaması kolay bir alan adı yazarak ziyaret edebilirsiniz. Örneğin bayramkosedag.com
Alan Adlarının Çalışma Mantığı Nedir?
Alan adlarının gerçekte nasıl çalıştığını anlamak için, tarayıcınıza girdiğinizde neler olduğuna bir göz atalım.
Web tarayıcınızın adres çubuğuna bir alan adı girdiğinizde önce Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan küresel sunucu ağına bir istek gönderilir.
Bu sunucular daha sonra etki alanıyla ilişkili isim sunucularını arar ve isteği bu isim sunucularına iletir.
Örneğin, web siteniz Güzel Hosting'de barındırılıyorsa isim sunucusu bilgileri şu şekilde olacaktır:
ns1. guzelhosting.com
ns2.guzelhosting.com
Bu isim sunucuları hosting satın aldığınız şirketin tarafından yönetilen bilgisayarlardır. Hosting firması talebinizi internet sitenizin bulunduğu bilgisayara iletecektir.
Bu bilgisayara web sunucusu denir. Yüklü özel bir yazılımı vardır (Apache, Nginx iki popüler web sunucusu yazılımıdır). Web sunucusu şimdi web sayfasını ve onunla ilişkili bilgi parçalarını getirir.
Ve son olarak ta bu verileri tarayıcıya geri gönderir. Tarayıcı da aldığı bu bilgileri yorumlayarak size gösterir.
Alan Adının Web Sitesi ve Hostingden Farkı Nedir?

Bir internet sitesi, HTML sayfaları, CSS ve Javascript dosyaları, blog açma yazılımı , resimler, videolar gibi dosyalardan oluşur.
Yukarıda da belirttiğim gibi hosting ev ise alan adı evin adresidir.
Hosting internet sitenizin dosyalarının depolandığı gerçek (fiziksel) bir bilgisayardır. Bu tür bilgisayarlara sunucu adı verilir ve hosting firmaları tarafından hizmet olarak sunulur.
İnternet sitesi oluşturmak içinse alan adı ve hosting gerekir.
Ancak alan adı ve hostingin iki ayrı hizmet olduğunu ve bunları iki farklı şirketten satın alabileceğinizi unutmamak önemlidir.
Hem alan adınızı hem de hostinginizi aynı şirketten almanızı öneririm. Bu onları aynı hesap altında kolayca yönetmenizi sağlar.
Alan Adı Türleri
Alan adları birçok farklı uzantıda olabililmektedir. En popüler olanı .com'dur. Bu uzantının dışında .org, .net, .tv, .info, .io ve daha pek çok seçenek bulunmaktadır. Ancak her zaman ve mümkünse .com alan adı uzantısını kullanmanızı öneririm.
Mevcut farklı alan adı türlerine daha ayrıntılı bir göz atalım.
Üst Düzey Alan Adları - TLD
Üst düzey alan adı veya TLD, alan adı sisteminde en üst düzeyde listelenen genel alan uzantılarıdır.
Yüzlerce TLD vardır, ancak en popülerleri .com, .org ve .net'tir. Diğer TLD'ler daha az bilinir ve bunları kullanmanızı önermiyorum. Örneğin, .biz, .club, .info, .agency ve daha fazlası.
Ülke Kodu Üst Düzey Alan Adları - ccTLD
Ülke kodu üst düzey alan adı veya ccTLD, Türkiye için .tr, İngiltere için .uk, Almanya için .de, Hindistan için .in gibi ülke kodu uzantısıyla biten ülkeye özel alan adlarıdır.
Belirli bir ülkedeki kitleleri hedeflemek isteyen internet siteleri tarafından kullanılabilirler.
Sponsorlu Üst Düzey Alan Adları - sTLD
Sponsorlu üst düzey alan adı veya sTLD, alan uzantısı tarafından sunulan belirli bir topluluğu temsil eden bir sponsora sahip olan bir TLD kategorisidir.
Örneğin eğitimle ilgili kuruluşlar için .edu, hükümetler için .gov, belediyeler için .bel ve ordu için .mil gibi.
Alan Adı Sistemini Kim Yönetir?
İnternet Tahsisli İsimler ve Numaralar Kurumu (ICANN), alan adları sistemini yönetir. Alan adları için politikaları oluşturan ve uygulayan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.
ICANN, Alan Adı Kayıt Kuruluşları (Domain Registrar) adlı şirketlere alan adlarını satma izni verir. Bu alan adı kayıt şirketlerinin sizin adınıza alan adları kaydında değişiklik yapmalarına izin verilir.
Alan adı kayıt şirketleri, alan adlarını satabilir, kayıtlarını, yenilemelerini ve diğer kayıt kuruluşlarına transferlerini yönetebilir.
Bir alan adı sahibi olarak alan adı kayıt kuruluşuna istekleri nereye göndereceğini söylemekten siz sorumlusunuz. Alan adı kaydınızı yenilemekten de siz sorumlusunuz.
Alan Adı Nasıl Seçilir?

Şu anda 350 Milyondan fazla kayıtlı alan adı var ve her gün binlercesi daha kaydediliyor.
Bunun şöyle bir anlamı var: Tercih ettiğiniz alan adı kuvvetle muhtemel çoktan başkaları tarafından satın alınmıştır ve istediğiniz gibi bir alan adı seçmekte oldukça zorlanacaksınız.
Aşağıda siteniz için alan adı seçmekte işinize yarayabilecek bazı ip uçları bulunmaktadır.
- Dikkat çekici, hatırlanması kolay ve mümkünse bir .com alan adı seçin.
- Mümkün olduğunca kısa ve hatırlanmasının kolay olduğundan emin olun.
- Yazılışı, okunuşu mümkün olduğunca kolaylaştırın.
- Rakam veya kısa çizgi kullanmamaya özen gösterin.
- Akıllı alan adı fikirleri bulmak için alan adı oluşturucuları kullanın.
Alan Adı Nasıl Alınır?
Alan adlarını birçok alan adı kayıt kuruluşundan birinden satın alabilirsiniz. Bir alan adı genellikle yılda 5 ile 8 dolara arasında değişen fiyata mal olur. Bazı popüler alan adı şirketleri şunlardır:
- Güzel Hosting
- Turhost
- GoDaddy
Ancak alan adı satın almak size otomatik olarak hosting hizmeti sağlamaz. Bunun için de bir hosting hizmeti satın almalısınız.
Birçok WordPress barındırma şirketi alan adı kayıt hizmetleri de sunar. Bu her iki hizmeti de tek bir hesap altında yönetmenize olanak tanır ve ayrıca alan adınız için ad sunucusu (DNS) ayarlarını değiştirme konusunda kalmazsınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Aşağıda, alan adları hakkında en sık sorulan soruların bazılarının yanıtları bulunmaktadır.
Alt Alan Adı Nedir?
Örneğin, video.bayramkosedag.com, bayramkosedag.com'un bir alt alanıdır.
Bir alan adı satın aldıktan sonra ana alan adınıza bağlı alt alan adları oluşturabilirsiniz.
Alt alan adları internet siteleri tarafından aynı alan adı altında alt siteler oluşturmak için yaygın olarak kullanılır.
Örneğin, bir işletme internet sitesi, blogları veya çevrimiçi mağazaları için market.bayramkosedag.com veya blog.bayramkosedag.com olarak bir alt alan oluşturabilir.
Alan Adı Kaydımı İptal Edebilir miyim?
Kaydınızı iptal ederseniz başkalarının kaydolması için uygun hale gelir.
Bazı alan adı kayıt şirketleri ise alan adınızı satın alırken belirttiğiniz sürenin bitimine kadar iptal etmenize izin vermezler.
Alan adı otomatik yenileme özelliğini açmadıysanız veya açmış olsanız bile hesabınızda yeterli bakiye yoksa alan adınız süre bitiminde kendiliğinden bir başkasının satın alması için boşa düşmüş olur.
Sitemi Farklı Bir Alan Adına Yönlendirebilir miyim?
Satın Aldığım Alan Adını Satabilir miyim?
Alan adları ticareti milyon dolarlık bir endüstridir. Alan adları çok ucuz olduğu için akıllı girişimciler her zaman satmak için harika alan adı fikirleri ararlar.
Alan adınızı satmak istiyorsanız alan adınızı satılık olarak listeleyebileceğiniz Sedo, GoDaddy gibi alan adı pazarı bulunmaktadır.
Alan Adı Gizliliği Nedir?
Alan Adı Gizliliği, etki alanı kayıt şirketleri tarafından satılan ayrı bir eklenti hizmetidir.
Gerçek kişisel bilgileriniz yerine proxy bilgilerini göstermenizi sağlar.
İstemiyorsanız, alan adı gizliliği satın almanız gerekmez. Ancak gizlilik konusunda endişeleriniz varsa bu hizmeti küçük bir ücret karşılığında satın alabilirsiniz.
Blog Açmak: Alan Adı Nedir? >>>>> Download Now
Sil>>>>> Download Full
Blog Açmak: Alan Adı Nedir? >>>>> Download LINK
>>>>> Download Now
Blog Açmak: Alan Adı Nedir? >>>>> Download Full
>>>>> Download LINK